Съюзът на съдиите призова президента да не подписва указа за Гешев

Съюзът на съдиите призова президента Румен Радев да не подписва указа за назначавеното на Иван Гешев за главен прокурор. © Общество

Процедурата по избор на Иван Гешев за нов главен прокурор беше проведена публично, но не беше прозрачна. Тя не успя да убеди обществото, че той отговаря на законовите изисквания за придържане и налагане на висок етичен стандарт.

Това предпоставя като базисно условие уважението към опонента и основните човешки права. Това се казва в становище на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България (ССБ).

Съдиите призовават президента Румен Радев да не подписва указ за назначението на Гешев за наследник на Сотир Цацаров на длъжността главен прокурор

По закон държавният глава има конституционно правомощие да върне един път избора на главен прокурор. Дори и това да се случи обаче, ако Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) след това преизбере Гешев отново, президентът е длъжен да го назначи на поста.

Съдиите припомнят, че непосредствено преди избора на Иван Гешев с 20 гласа „за“ срещу 4 „против“ на 24 октомври 2019-а година, Сотир Цацаров заяви нещо доста интересно. А именно, че досегашните решения КОЙ да бъде избран за главен прокурор и председатели на двете върховни съдилища са взимани „в две други сгради“, а не във ВСС.

Подобно изказване в правовата държава изисква незабавна реакция от компетентните държавни органи, защото съдържа твърдения за опасна подмяна на демократичната процедура по овластяване на най-високите административни длъжности в съдебната власт, от които в значителна степен зависи облика ѝ пред гражданите„, отбелязва ССБ.

Съддите подчертават, че властовият и репресивен ресурс, с който разполага главният прокурор предполага той да има публично поведение, което не оставя и следа от съмнение в обществото за агресивност и за пристрастност.

Обезпокоени сме и от факта, че по време на изслушването, както и преди избора – в интервю по Българската национална телевизия на 23.07.2019 г.

Тогава кандидатът за главен прокурор квалифицира хора, които изразяват несъгласие с неговата номинация, като „десни екстремисти“, „болшевики“, постигнали „резултати на меншевики“.

Подобна реч е несъвместима с разпоредбата на чл.170, ал. 5, т. 3 от Закона за съдебната власт, която изисква главният прокурор да се отличава с изявена независимост„, заявяват от ССБ.

Призивът на съдиите към президента Радев идва на фона на разследването на Антикорупционния фонд (АКФ), в което се твърди, че „прокуратурата си е затворила очите за десетки документи, свързващи КТБ с Дилян Пеевски

Обвинител по делото за фалита на банката бе избраният от ВСС за главен прокурор Иван Гешев.

Общество ОРГ
Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!