ТЕЦ "Република" и "Стомана индъстри" в Перник ползвали вода от яз. "Студена" и по време на режима

Язовир Студена/ Перник © Общество
Язовир Студена/ Перник

Това установяват от Басейнова дирекция „Западно беломорски район“ при внезапна проверка за спазването на наложения режим и пълна забрана за използване на водата от яз. „Студена“ за друго освен битови нужди.

В съобщението от днес на Басейновата дирекция става ясно, че са открити нарушения при ползването на водите от три язовира в областта.

„За язовир „Студена“ e констатирано ползване на 650 m3 от „Стомана Индъстри” АД и 74 m3 от „Топлофикация – Перник“ АД , въпреки че в графика за януари на „ВиК“ ООД – Перник са разрешени единствено води за питейно-битово водоснабдяване в размер на 0,804 млн. m3. За констатираните нарушения на двете дружества ще бъдат наложени санкции. Не са констатирани надвишения на лимита на разрешеното водовземане от язовир „Студена“ за питейно-битово водоснабдяване“, казват от подразделението на Басейнова дирекция „Западно беломорски район“.

От продължаващото съобщение става ясно, че и „ТЕЦ – Бобов Дол на Христо Ковачки също е ползвал нерегламентирана вода.

„За язовир „Дяково“ е  констатирано превишение на ползваните водни обеми през месец януари от „ТЕЦ – Бобов дол“ ЕАД, за което е  съставен и връчен акт за установяване на административно нарушение. Също така е установено, че на 03.12.2019 г. „Аква Пауър Груп“ ООД е ползвал водни обеми за производство на електроенергия чрез ВЕЦ „Дяково“, въпреки ограничението да не работи в енергиен режим, за което ще бъде санкциониран. За ползване на водни обеми от фирма „Делектра“ ЕООД, през месец януари 2020 г., чрез ВЕЦ „Мало село“ също ще бъде съставен акт“, добавят от дирекцията.

Освен всичко открити са и 29 oтклонения от водите на язовир „Дяково“, такива обаче от язовир „Студена“ липсват, въпреки, че множество пъти граждани и различни медии показваха във видеоклипове отклонения от язовира на Перничани.

„При съвместни проверки на БДЗБР и „Напоителни системи“ ЕАД са установени 29 нерегламентирани отклонения, чрез които се е ползвала вода от главния тръбопровод, отвеждащ води до яз. „Дяково“. 25 от отклоненията вече са запечатани, до края на седмицата предстои запечатването и на останалите четири. Две от отклоненията са в село Червен брег, две – в с. Блатино, едно – в с. Самораново. Двадесет са установените и запечатани отклонения в село Яхиново, Община Дупница, като шест от тях са открити и запечатани от служители на „Напоителни системи” ЕАД и БДЗБР. Установените отклонения са към обекти – частни къщи, ветеринарна клиника, тенис-кортове, пунктове за вторични суровини, автокъщи в зона „Пиперево“ и „Хидрострой Рилци“ АД, където водоподаването на води за промишлени нужди е преустановено. Проверките на довеждащите и отвеждащи съоръжения на яз. „Дяково“ продължават“, пишат още от Басейнова дирекция.

Установено е и, че 2 ВЕЦ-а са ползвали неправомерно водоизточници, които не са позволени за използване за тези цели, като в случая единия от тях уж не е работел, но е ползвал вода.

„След проверка на МВЕЦ „Яхиново“ (собственост на ВЕЦ „Яхиново“ ООД, гр. София) е пломбирана клапа, за да се  преустанови техническата възможност за постъпване на води от яз. „Дяково“. След подаден сигнал за нерегламентирано ползване на вода на 5 февруари е извършена повторна проверка на пломбираната клапа, която е установила, че няма нарушение и клапата е с ненарушена цялост.

На язовир „Пчелина“ е извършена проверка на ВЕЦ „Пчелина“, който към момента на същата не е работел. Справка от „ЧЕЗ Разпределение България“ обаче установява, че МВЕЦ „Пчелина“ е работил на 05.10.2019 г., за което  БДЗБР ще наложи санкция“, завършват от Басейнова дирекция „Западнобеломорски регион“.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!