„Телетол“ поиска отговор от Петя Аврамова за изказването, че „казусът им е по-скоро технически“

© Общество

Вторият регистриран доставчик на електронни винетки и тол такси у нас – „Телетол“, поиска отговор от регионалния министър – Петя Аврамова, спрямо нейно изявление от вчерашния ден. В Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление към НС проведена вчера, министърът заяви, че „казусът по прекратяването на договора на Телетол е по-скоро технически, и при готовност от фирмата да представи продукт, който е съвместим технически със системата за електронното таксуване, тя мисли, че няма да има проблем.”

Днес от компанията изпратиха прессъобщение до медиите, в което декларират желаниесто си да представят продукт, който е технически съвместим със системата за електронното таксуване.

Ето и пълният текст на писмото до медиите от „Телетол“:

„Г-жо Аврамова,

Във връзка с Вашето изказване, отправяме предложение – във вторник 16 юли 2019 г. в 11:00 ч.  (или в друг ден през следващата седмица) да бъде проведена демонстрация на продукта на Телетол. 

Припомняме, че до момента АПИ не е предоставила достъп до електронната система, но въпреки това Телетол може да демонстрира своя продукт и се надяваме да получим достъп до системата на място, в случай че АПИ вече разполага с такъв. 

Системата на Телетол е завършена и функционираща още от началото на месец март 2019, от когато и ние имаме готовност да я представим и да започнем работа, но до момента Агенция “Пътна Инфраструктура” отказа да присъства на определената дата за представяне на софтуера на Телетол, за което може да се уверите и от приложеното писмо-отговор от АПИ към Телетол.

На 11 юли 2019 в 13:00 наши представители бяха приети при Главния Прокурор във Върховната  Касационна Прокуратура, където беше проведено формално обсъждане на подадения от Телетол сигнал.

Във връзка с изразеното от Вас виждане, че “казусът с Телетол е по-скоро технически”, бихме искали да ви уведомим, че според Главния прокурор, “казусът е по-скоро криминален”. 

Съществуват обстоятелства, които показват, че ваши подчинени служители не следват закона и се ръководят от нареждания на трети страни и осъществяват груба форма на безстопанственост, което не е технически казус. Считаме, че администрацията на министъра на регионалното развитие не разполага с всички факти и достатъчно информация, за да сформира становище за казусът с Телетол и вие като принципал на Агенция “Пътна Инфраструктура” е задължително да бъдете запозната с тези обстоятелства“.

Припомняме, че на 10.07.2019г. от Телетол сезираха Европейската комисия и прокуратурата за нередности в АПИ и Националното тол управление, за което Ви информирахме. Малко преди това от АПИ регистрираха още един доставчик на електронни винетки и тол такси, който става вторият легитимен такъв, след прекратяването на договора на „Телетол“.

Става въпрос за компанията „Конкорд Смарт Инфраструктура“ АД . Тя има 10 дневен срок за доказване на оперативна съвместимост със системата на АПИ, който започна да тече на 9 юли. Припомняме, че точно поради тази причина, а именно „техническа несъвместимост“  от АПИ обявиха, че прекратяват договора на вторият регистриран доставчик на услугата – „Телетол“. От там обаче показаха с редица документи, че ключ за системата на АПИ не им е даден, както и, че от пътната агенция не са искали да се срещат с тях за да видят продукта им.

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!