Телевизия за продан: Купува ли Келнер БТВ?

© Общество

Фондът на чешкия бизнесмен Петр Келнер PPF е съвсем близо до сключването на сделка за целия бизнес на американската компания CME. По информация на Общество ОРГ той ще е новият собственик на bTV Media Group.

Припомняме, че само преди няколко месеца България успя да блокира най-богатия чех Петр Келнер да купи „Нова телевизия“

В момента обаче преговорите между Келнер и настоящия собственик на bTV – американската компания CME, са на финален етап. Официалното обявяване на сделката се очаква още днес или до няколко дни.

PPF – фондът, контролиран от Петр Келнер, се очаква да придобие контрола върху цялата група CME. В нея, заедно с bTV, влизат още най-рейнтинговите телевизии в Чехия, Румъния, Словакия и Словения.

В „БТВ медиа груп“ като миноритарен собственик участва с 6% и рекламният и медиен консултант Красимир Гергов

Пред колегите оит „Капитал“ той е заявил, че към момента няма какво да коментира. В същото време той не е отрекъл сделката с PPF, но е допълнил, че не възнамерява да се разделя с миноритарния си дял в bTV и да го продава.

След като през първата половина на 2019 г. печалбата на bTV Media Group нарастваше, през третото тримесечие дружеството отчита двуцифрен спад.

В случай, че Келнер епридобие bTV това вероятно ще е добър знак за свободата на медиите в България

Причината за това е логична. Основният интерес на собственика ще бъде телевизията да имат добър рейтинг, а не съдържанието да бъде поставено в услуга на управляващите.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!