Тотото дало само 119 хил. лв. за развитието на спорта за 5 години. Признаха, че няма как да имат приходи като частните лотарии

Български спортен тотализатор © Общество

В официално писмо от юли 2016г., министърът на спорта – Красен Кралев докладва данни, от които става ясно, че Министерството на спорта е получило едва 116 хил. лв. за развитието на българския спорт в българските училища.

Последното „запитване“ към министър Красен Кралев за приходите на Министерството на Спорта по Закона за хазарта е поставено чрез председателя на Народното събрание, и от проф. Вили Ликов и Петър Славов

От писмото става ясно още, че за други дейности за 1 година Тотото е платило към Министерството на Спорта 29 млн.лв.

Миналата седмица липсата на средства за развитието на българския спорт беше обяснено от изпълнителния директор на Българския спортен тотализатор (БСТ) Дамян Дамянов, като невъзможност на Тотото да конкурира частните оператори. Очаванията на ръководството на Тотото са, че след като държавата ограничи „Национална лотария“ приходите ще се увеличат значително, поради липса на конкуренция.

След промените в Закона за хазарта, внесени от депутата от НФСБ – Валери Симеонов, единственият „играч“ в сектора остана държавният Български спортен тотализатор.

Като мотив за промените нееднократно Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заявяваше на различни спортни събития „ето това е помощ. Българският спортен тотализатор дарява пари на българския спорт“ .

Какво мисли по темата шефът на Българският спортен тотализатор Дамян Дамянов?

„Българският спортен тотализатор (БСТ) няма капацитет да запълни нишата на „Национална лотария“, защото няма как да има толкова много пунктове. Ние имаме 550 пункта, като 270 от тях сме отдали под наем. С навлизането си на пазара „Национална лотария“ започна да работи в над 14 000 обекта. Това взе около 30% от участниците в БСТ. В първите две години след навлизането на лотарията бяхме на прага на катастрофа.

Завършваме 2019 г. с най-добрия резултат откакто през 2014-а започна лотарията. В края на 2019-а сме превели на Министерството на спорта 30 млн.лв. и 5 млн. лв. като такси. Убеден съм, че парите ще се увеличат, но това е един процес, който става постепенно. Новият закон има своята регулация – не е такъв, какъвто беше, когато беше „Национална лотария“.

Законът ни дава 6 месеца да можем да приведем всичко в изправност. Това са новите предизвикателства пред нас. До 6 месеца хората могат да пускат своите фишове, а след 6 месеца външните фирми (които желяат да провеждат лотарийни игри) трябва да бъдат приведени спрямо закона. Те могат да останат на пазара, но трябва да да станат наши служители.

Все още няма изчистена стратегия какво ще правим, защото законът за хазарта е „само на два дни. Всичко това е ново за нас. Все още експерти работят върху проекти, които ние ще ги представим на нашия принципал (б.р. – спортното министерство) и ще вземем заедно решение как и по какъв начин да отидем напред“ заяви шефа на тотализатора Дамян Дамянов.

Има ли анализ на риска с въпросните промени

Малко преди промените в Закона за хазарта да станат факт обаче, вносителят на законопроекта – Валери Симеонов обяви, че има изготвен анализ на това какво ще се случи при държавен монопол в сектор „мек хазарт“, като въпросните „одържавени“ компании към момента финансираха множество отбори под формата на спонсорски договори. Последният такъв спонсорски договор на една от компаниите, които бяха „зачеркнати“ със столичния футболен гранд „Левски“ беше на стойност над 20 милиона лева за година.

Какъв ще е ефектът от промените в хазартния бизнес и дали разчетите са били правилни и финансирането на различните спортове и отбори няма да спадне – предстои да разберем. Към момента поради промените същият футболен клуб посочен по-горе в статията е пред фалит, като към момента феновете поемат тежестта на разходите на клуба.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!