Убедителна победа за Борис Джонсън и Консерваторите във Великобритания

© Общество

Консерваторите начело с Борис Джонсън печелят убедително изборите във Великобритания и ще имат мнозинство в следващия парламент на страната.

Това стана ясно днес след като екзит половете заедно с паралелното броене показаха, че със сигурност партията ще има над 326 депутата (колкото е нужно за мнозинство).

Реалният резултат който показват екзит половете заедно с преброяването на гласовете от избирателните секции към момента отчитат 364 места за за депутати от партията на консерваторите в 650-местната Камара на общините

Лейбъристите начело с Джереми Корбин пък получават 203 депутатски места, или почти двойно по-малко мандати.

Бившият премиер на Обединеното кралство, а по всичко изглежда и бъдещ такъв беше поздравен от световните лидери, като президента на САЩ например написа в туитър акаунта си „Изглежда като голяма победа за Борис в Обединеното Кралство!“.

Какво означава всичко това?

Мнозинството което събират Консерваторите на Джонсън означава, че Брекзит най-вероятно ще бъде доведен докрай на 31 януари, което беше и основното предизборно обещание и мотив на Джонсън за нов мандат.

„Все още работим с прогнози, но на този етап по всичко изглежда, че на консервативното правителство е даден мощен нов мандат да доведе Brexit докрай. И не само да доведе Brexit докрай, а да обедини двете страни по позицията и да поведе напред нещата. Да се съсредоточи върху приоритетите на британците и най-вече върху Националната служба по здравеопазването”, заяви Джонсън в първото си интервю след гръмката победа.

Лидерът на Лейбъристите пък заяви, че той ще се оттегли от лидерския пост на партията:

„Това очевидно е много разочароваща нощ за Лейбъристката партия. Brexit толкова много поляризира и раздели дебата в тази страна. И аз признавам, че това допринесе за резултатите на Лейбъристката партия. Искам ясно да заявя, че няма да водя партията през следващата кампания за парламентарни избори. Ще обсъдя с колегите ми започването на процес на размисъл за политиката, която ще следваме занапред“, каза още лидерът на левицата във Великобритания.

Кой какво загуби и какво спечели?

47 повече са новите места в Камарата на общините за консерваторите, като по-голямата част от тях идват за сметка на Лейбъристите, а по-малка от Демократите, сочат проучванията на социолозите на острова.

Левицата пък губи цели 59 депутатски места спрямо депутатските си места в предишния състав на парламента на Великобритания, и вече както по-нагоре написахме ще са с 203 депутатски места.

Трети остават от Шотландската национална партия с 48 гласа, а четвърти либералните демократи с 11 мандата.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!