УЕФА наказа България за расизма на мача с Англия, но англичаните са недоволни

УЕФА © Общество

Ръководството на УЕФА официално реши да има ли и какво да бъде наказанието на Националния ни отбор по футбол (в частност на БФС) за расисткия скандал по време на мача с Англия на Националния стадион „Васил Левски“.

Решението на УЕФА е националите ни да играят два мача пред празни трибуни, вторият от които е условен, тоест би се играл при такива обстоятелства, ако расистки скандал се повтори през следващите 2 години с наше участие.

Освен това БФС ще бъде глобен с 85 000 евро. 75 000 за расистки скандирания и хвърляни от трибуните предмети и 10 000 евро за освирквания на химна на противниковия отбор.

Англия също беше глобена, но доста по-малко. С 5000 евро за освирквания на противниковия химн. От асоциацията на футбола в Англия поискаха другата глоба, която вероятно ще им бъде наложена заради малкото стюарди на тяхната агитка да се разглежда на 21 ноември.

В същото време редица английски футболисти и футболни хора изразиха възмущението си, че УЕФА не ни е наказала по-сурово.

Oт Европейската антидискриминационна организация (FARE) също заявиха, че не са доволни от решението.

„“Приветстваме скоростта, с което беше взето решението, но сме разочаровани, че българите няма да бъдат изхвърлени от квалификациите за Евро 2020, имайки предвид предишните им провинения и очевидната неспособност да се справят с проблемите, които имат.

“Смятаме, че събраните доказателства и обстоятелствата покрай този мач биха оправдали отправянето на по-силен сигнал в борбата с расизма – продължи Поуър. Събирането на доказателства за проява на расизъм не е лесна работа и футболът не е изключение в това. Ще продължим да поддържаме връзка с УЕФА в търсенето на други варианти и ще продължаваме да твърдим, че България и други като нея трябва изцяло да преоценят начина, по който се борят с расизма“, коментира Председателят на организацията Пиара Поуър пред в.Sun.

В крайна сметка от УЕФА обосноваха решението си с това, че едиснтвено няколко човека в отделен сектор са направили въросните неща, а не целия стадион, което е смекчаващо вината обстоятелство.

Припомняме, че след расисткия скандал премиерът Борисов помоли шефът на БФС – Борислав Михайлов да си подаде оставката, като заяви, че правителството няма да работи повече с БФС, докато тя не бъде депозирана. Бившия вицепрезидент на БФС – Йордан Лечков пък вчера заяви, че според него „На мача с Англия някой злоупотреби, всички знаете кой“, завърши един от голмайсторите на Световното по футбол през 94-та

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!