Управляващите орязаха първия ден от болничния

Управляващите решиха от началото на 2020-та година първият ден от болничния да бъде за сметка на работника. © Общество
От началото на 2020 г. една от най-консервативните и антисоциални практики на някои държави става факт и у нас – първият ден от болничния ще бъде за сметка на работещите

Това означава, че за всяко боледуване, работникът няма да получава нито от държавата, нито от работодателя си и стотинка за първия ден от болничния.

Предложението на Обединени патриоти, подкрепено от ГЕРБ, влиза в сила още от 1 януари. Според управляващите се прави с цел спиране на злоупотребите с фалшивите болнични. Такава била практиката и в други европейски държави.

При нас са налице изключително много данни за злоупотреби. Имаме много сериозен ръст на болничните спрямо 2013 г. при същия брой заети лица“, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

В момента първите три дни на болничния са за сметка на работодателя, а размерът на обезщетението е 70% от осигурителния доход. През септември от Асоциацията на индустриалния капитал в България предложиха и трите дни да бъдат за сметка на работника.

Според управляващите добра новина има за българските пенсионери

От 1 юли 2020 г. минималната пенсия от 2019 лв. става 250 лева. За жалост обаче, тези пари все още са подигравка, смятат пенсионерите. Повечето от тях ще продължат да живеят под прага на бедността. По данни на Националния осигурителен институт (НОИ) пенсионерите у нас са над 2.1 млн. души. Близо половината от тях получават или минимална, или малко над минималната пенсия.

Общество ОРГ

Коментари · 1

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден