Валери Симеонов: Гебрев категорично е отровен от руснаците

© Общество

Днес не бях допуснат до работата на Комисията за контрол над службите, което е меко казано непочтено по случая „Гебрев“. Аз съм народен представител и имам право да присъствам на заседанието на комисията, без да гласувам. Още повече, че съм председател на партия от управляващата коалиция. Утре очаквам извинение от председателя на комисията Димитър Лазаров.

Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ председателят на НФСБ Валери Симеонов.

„Този случай е интересен за мен, защото през 2017 година г-н Гебрев дойде при мен. Това не е известен факт. Той ми се оплака, че държавата го репресира и поиска съдействие за една пратка, която беше замразена на пристанището в Бургас. Тогава ми разказа историята си. Аз съм убеден, че той е отровен от руснаците. Целта на отравянето е била да елиминират един от хората, които могат да закупят Дунарит. Отравянето на Гебрев е безспорно. Човекът е бил с единия крак в гроба. Гебрев става мишена, защото измества Русия от пазари на оръжие и муниции по целия свят. Един такъв пример е Индия – там Гебрев е изместил почти изцяло руската държава от пазара на оръжия. Сега той иска подновяване на разследването, защото се е запознал със случая „Скрипал“ и е намерил прилики“, разкри Симеонов.

„За мен отравянето на Гебрев не е новина. Знам тези факти от 2017 година. Трябва да попитате някой от службите, защо разследването не е доведено до край още 2015 година. Службите твърдят, че са си свършили работата, но според мен не са. През 2017 година г-н Гебрев дойде да се оплаква от репресия на българската държава, а не да се оплаква, че е бил отровен от чужди служби. Съвсем редовна пратка му беше спряна и лицензът му беше замразен, защото беше обявен за ръководител на организирана престъпна група от прокуратурата. Министерството на икономиката замразява лицензи, но не знам кой нарежда на Министерството на икономиката да взима тези решения. Сделката на Гебрев беше напълно законна и щеше да донесе много дивиденти на България, но беше спряна. Не искам да коментирам повече, но това е направено от хора, които не защитават национални интереси, а чужди. По умните зрители се сещат чии са тези чужди интереси и кой има интерес да отстрани Гербев. Тогава не взех отношение, защото няколко дни след срещата ми с Гебрев, той се срещна лично с премиера Бойко Борисов и му разказа цялата си история“, каза още бившият вицепремиер, цитиран от novini.bg.

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!