Валери Симеонов: Инспекторите на РЗИ „нямат политически гръб“ да затворят дадено заведение, направихме услуга на Сидеров

Валери Симеонов цигари, наргилета, забрана, ГЕРБ © Общество

През вчерашния ден депутатите отхвърлиха законодателното предложение на Валери Симеонов за пълна забрана на пушенето на наргилета и електронни цигари в закрити обществени помещения. След гласуването нашият екип се свърза с председателката на ПГ на ГЕРБ и Здравната комисия към НС – Даниела Дариткова, която обяви причините да не бъде гласувани промените предложени от лидерът на НФСБ. Ето какво е неговото мнение, което той сподели пред екипа на Общество ОРГ, както и какво каза по повод „остраняването“ на Волен Сидеров от председателското място в ПГ на „Обединени Патриоти“:

Защо според Вас от Вашия коалиционен партньор ГЕРБ отхвърлиха предложенията Ви за промяна на Закона за здравето, където предлагате пълна забрана за пушенето на наргилета и електронни цигари в закрити обществени помещения? Председателката на ПГ на ГЕРБ и Здравната комисия, д-р. Дариткова ни каза, че по Вашия законопроект няма нотификация от здравното ни министерство, което е щяло да вкара страната ни в риск от наказателна процедура спрямо принципите на функциониране на ЕС. Така ли е това?

– Ако трябва да сме обективни, възможно е да е така. Тоест, възможно е от здравното министерство да не са дали нотификация, но за нас недоумението е защо самата Здравна комисия не е пратила към министерството искане за такава. Защото комисията може да прати такова искане, но самата нотификация се извършва по искане на някое министерство към МС. Не може депутат или група депутати да поиска нотификация. Това трябва да го поиска изпълнителната власт. От тази гледна точка, тъй като въпросът е дискутиран доста продължително време, буквално до последните минути с г-жа Дариткова и нейните експерти сме разисквали как да го вкараме този текст, редно беше тя да го прати.

Д-р Дариткова заяви, че подкрепя законопроектът Ви, но не отговори кога той ще бъде вкаран отново, като ни каза да питаме Министерството на здравеопазването – кога ще бъде издадена нотификация, от което зависело и повторното му гласуване. Мислите ли, че това ще се случи докрая на годината?

– Това нещо до изборите няма да стане за съжаление. Както се досещате, по „понятни съображения“, защо няма да стане докрая на годината.  Защото ще засегне нечии интереси.

Това ли е истинската причина според Вас, след като имаме предвид, че Министерството на здравеопазването също е с министър от ГЕРБ, както и здравната комисия е с председател от ГЕРБ. Не би ли следвало комуникацията между двете да е по-добра?

– Аз затова казах, че като че ли това министерство не е на ГЕРБ, а е на МАРС. По коалиционното ни споразумение Министерството на здравеопазването е с министър издигнат от ГЕРБ.  В края на краищата и г-жа Дариткова е от ГЕРБ, не мога да приема, че нямат комуникация. Щом сега не се приема нашето предложение, ние ще трябва да го внесем чак след 3 месеца. След 3 месеца тепърва не се знае каква ще е съдбата на един такъв законопроект. Ще мине ли на 1 четене, няма ли да мине.  Как ще се гледа…

Тоест, не сте оптимист за неговото приемане скоро?

– Трябваше сега да го приемем с промените в Закона за здравето, който вече е поставен на обществено обсъждане. Вече е качен на платформата на президентството, но в него няма никакви текстове против наргилетата.  Няма как да чакаме влизането му отново в комисии, я се приеме, я не пак текста на закона… По-скоро ми звучи нереалистично.

Какво е мнението Ви за проблемът със заведенията „рецидивисти“ по проблема с тютюнопушенето в закрити обществени помещения. Правили сме доста проверки с инспектори на РЗИ, в които става ясно, че те нямат правомощия, които да спрат търговската дейност за определен срок от време на дадено заведение. Максималната им глоба, която могат да наложат към момента е 10 000лв., за заведения, които са хващани за 2 или следващ път в рамките на месец с пушачи. Това обаче явно не плаши „по-оборотните“ места, в които се пуши още след проверката. Какво трябва да се направи според Вас и трябва ли да се разширят правомощията на инспекторите на РЗИ?

– Да, глобите нямат никакъв ефект.  Мога да Ви дам примери, когато обикалях миналата година по курортите с инспектори от РЗИ Бургас, че когато влизаха по заведенията собствениците им се смееха, подиграваха се й им казваха „искате ли да Ви платим за 10 проверки напред глобата, да не се разкарвате“.  И в момента могат да се затварят заведения, при това не е определено в закона срокът за който да се затварят, но трябва тази работа да стане с участието на Валери Симеонов, иначе няма да стане. Ние миналата година го направихме за 2 заведения, ако си спомняте по стария, сега действащ закон. Затворихме дискотеката „Какаовият плаж“ и „Кубинката“.

Спомням си за акцията, която предприехте през миналата година, но трябва ли един вицепремиер да се занимава с шума по морето или с тютюнопушенето по заведенията?

– А като няма кой?  Да продължаваме да гледаме безобразия и нарушения на закона навсякъде и да чакаме институциите да си свършат работата.  След като нямат кураж, след като нямат „гръб“, защото аз не мога да ги опрекна хората. Аз това на което се натъкнах последните 2 години когато обикалях с тях е потресаващо. Те хората нямат политически подкрепа за политически „гръб“ към тях.  Страхуват се, че ще бъдат уволнени, ако проверят някой приятел на висшо поставен чиновник или министър или може и по-нагоре да бъде.

И все пак не мислите ли, че трябва да има законопроект, който да разшири правата им така, че да могат да затварят заведения самостоятелно без вицепремиер с тях за определен срок от време, за заведеняи рецидивисти?

– Те и в момента имат това право.  Просто трябва да четат закона творчески. Но сте прав, че трябва да се разширят тези права.  Друг е въпросът, че надали ще бъдат приети в Народното събрание, защото забелязвам една плахост и да не кажа нещо по-силно в поведението на депутатите.  Има една известна нерешителност на голяма част от депутатите най-вече от най-голямата партия, които се съобразяват доста с това чии интереси в най-голям кръг от хора „ще настъпят“, като гледат да не го правят. Така политика не се прави.  Така нищо няма да променим в България, като постоянно се съобразяваме с това кой „ще настъпим“ и т.н.  В този смисъл може да се разширят правомощията, но не съм сигурен, че някой ще го подкрепи.

Д-р Дариткова обаче каза, че законодателната инициатива по едни такива промени трябва да е от Министерство на здравеопазването, защото депутатите нямали такава инициатива. Мислите ли, че то може да предприеме такава?

– Какъв е проблемът. Това е правено много пъти. Например по Законът за хазарта. Аз съм председател на комисията по финанси. Ние поискахме от Министерски съвет нотификация, те подготвиха документите и ги пратиха до комисията. Нещата се случват при наличието на воля затова да се случат. Пак повтарям, това министерство е на ГЕРБ, не е на филанкишията.

От това което казвате разбираме, че по-скоро такъв законопроект няма да се предложи, предложеният от Вас такъв също вероятно ще има такова бъдеще. Причината сякаш е това, че се настъпват нечии интереси.

– Е, потенциално може и да е така. Има такава възможност.

За последно, остават ли Атака в коалиция „Обединени патриоти“ след като решихте Волен Сидеров да не бъде повече председател в нея. Говорите ли си с тях?

– Въпросът кой е председател на парламентарата ни група не трябва да е от значение за коалицията. Това не би трябвало да показва каква е стабилността ни като коалиция. Така мисля аз.

От Атака обявиха, че така нарушавате коалиционното споразумение, в което пишело, че Волен Сидеров е председател на ПГ на „Обединени Патриоти“, така ли е това?

– Нищо не се нарушава.  Като че ли личностния фактор е най-важен. Коалицията не се прави за да се даде ръководна позиция на еди кой си човек.  Коалицията се прави с определени цели, политическа отговорност и т.н. Тук кой ще бъде председател няма значение.  Ние му правим голяма услуга, защото той явно не можеше да се справи, не беше за тази работа.  Не беше за него просто.

Веселин Вълчев, Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!