Примката на властта около журналистите се затяга: Симеонов обвини шеф и водещ в БТВ в корупция

Валери Симеонов © Общество

Натискът срещу журналистите у нас продължава, като по-малко от седмица след като премиерът нарече журналистите „мисирки“ (пуйки на диалектна форма), днес бившият вицепремиер и настоящ водач на коалиционния партньор на ГЕРБ в управлението – Валери Симеонов обвини в корупция Антон Хекимян, Венелин Петков и бТВ като телевизия.

Изказването на Симеонов дойде в интервю за сутрешния блок на БНТ днес. Попитан за това дали някой политик у нас ще влезе в списъка на САЩ за корумпирани лица, той заяви:

Всичко може да излезе. Вие защо не допускате, че може да излезе някой телевизионен водещ. Или мислите, че телевизионните водещи не са корумпирани?

-Аз не знам за телевизионен водещ, който да е корумпиран, Вие знаете ли? (Водещата на сутрешния блок по БНТ)

Сериозно ли не знаете? (Валери Симеонов). Ето ви го един Антон Хекимян. Ето ви го един Венелин Петков.

– Хубаво говорите с имена, но имате ли доказателства? (Водещата на сутрешния блок по БНТ)

Какви са тези, които имат историята на Найденови (братя Найеднови, собственици на верига онлайн сайтове за спортни залози), които знаят и за престъпната схема на Божков и са мълчали. Аз бих пратил прокуратурата при тях да ги привика.

– Прокуратурата и журналистиката са две различни неща. Не може един журналист да разнася в медийното пространство всичко, което му се даде. Нали трябва да се провери това нещо. (водещата на (Водещата на сутрешния блок по БНТ)

– Има наказателен кодекс и там пише, че всеки който знае за някакво престъпление, трябва да го докладва на съответните институции. Защо не са го направили?

– Вие сигурен ли сте, че не са? (Водещата на сутрешния блок по БНТ)

Естествено, че са.

– Проверили ли сте го? (Водещата на сутрешния блок по БНТ)

Не съм го проверил, само, че е така.

В същото време от bTV Media Group публикуваха своята позиция по темата.

„Днес в национален ефир депутатът Валери Симеонов направи безпочвени твърдения относно почтеността на директора на „Новини, актуални предавания и спорт“ в bTV Media Group Венелин Петков и водещия на „Тази сутрин“ Антон Хекимян.

bTV Media Group заявява, че застава твърдо зад своите служители и ще подкрепи всички правни мерки, които те биха предприели срещу депутата.

Във връзка с това и с новите неверни и подвеждащи твърдения на бизнесмена Цветомир Найденов относно работата на редакцията на bTV, бихме искали да напомним, че ролята на журналистиката е да разкрива истината след проверка и разследване на информация.

Журналистите от нюзрума на bTV всекидневно печелят доверието на милиони зрители, защото следват установените в цял свят критерии и принципи на професията. Те информират отговорно, като се основават на факти, независимо от случая и от времето, необходимо за проверка на информацията.

Всяко очакване, че новините и актуалните предавания на bTV могат да служат за платформа на едностранни твърдения и изявления, е напълно неоснователно. Подобни изказвания са подвеждащи и рушат разбирането на аудиторията относно същността на журналистиката и нейната роля в обществото“, пишат още от bTV.

По-късно стана ясно, че шефът на отдел „Новини, актуални предавания и спорт“ в медията – Венелин Петков ще съди Симеонов за думите му.

Анализът на случващото се в последно време у нас обаче показва само едно. Примката на властта около свободната журналистика у нас започва все повече и все повече да се затяга, след като повечето големи медии в страната бяха изкупени от близки до властимащите, в някои от опозиционно настроените беше изпратена прокуратурата (Капитал, Дневник), други журналисти получиха определението „мисирки“ от премиера, а днес започна и атаката на властта срещу може би единствената останала от 3-те големи телевизии у нас „медийна площ“, която е независима от властта, поне към този момент.

Валери Симеонов с обвинения към журналиста Антон Хекимян и шефа на отдел "Новини, актуални предавания и спорт" в бТВ – Венелин Петков

"Не съм го проверил, само, че е така", заяви Валери Симеонов след като публично от ефира на БНТ обвини журналиста Антон Хекимян шефа на отдел "Новини, актуални предавания и спорт" в бТВ – Венелин Петков

Posted by Obshtestvo on Tuesday, 11 February 2020

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!