Вирусите атакуват, д-р Ангел Кунчев със съвет да се ваксинираме ли?

© Общество

Есента настъпи, времето все по-често е студено и с това започва и традиционната атака на вирусите. Поради тази причина Общество ОРГ потърси мнението на специалистите добре ли е да си поставим противогрипна ваксина.

д-р Ангел Кунчев – държавен здравен инспектор

По данни на Българския лекарски съюз (БЛС) процентът на решилите да си поставят противогрипна ваксина у нас е много по-нисък от този на хората, които не желаят да го направят

Държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви за Общество ОРГ, че този сезон ще бъдат поставяни безплатни ваксини на всички хора над 65-годишна възраст, които желаят.

Той не се ангажира с това да даде съвет дали е по-добре да се ваксинираме или не.

Дали да се ваксинира или не, това е въпрос на личен избор. Аз мисля, че младите и здрави организми могат да се справят с грипа без особени рискове за здравето. За хората над 65 години обеаче един грип често води до много повече проблеми„, заяви д-р Ангел Кунчев.

Ваксините за хората над 65 ще пристигнат в аптеките в последната седмица на октомври

В края на октомври и началото на ноември е подходящото време за противогрипна ваксина. Обикновено грипът започва да набира сили през декември, а пикът му е през януари.

Тази година от Световната здравна организация препоръчват ваксина да се слага срещу 4 щама. На първо място от групата на H1N1 е „Бризбейн“. Той е регистриран през 2018 г. и все още не е много познат. Тоест, малко хора имат антитела срещу него. Присъстват хоще щамовете „Канзас“, „Виктория“ и „Ямагата“.

Симптомите

Типичното за един грип е това, че той атакува силно и внезапно. Обикновено в рамките само на час или два състоянието на заразения преминава от съвсем добро към много влошено. Характерни са болките в мускулите и силната температура. Грипът не е за пренебрегване. Това означава, че усетим ли неговите симптоми трябва обезателно да НЕ ХОДИМ на работа и ДА ОТИДЕМ на лекар. Лекарите са категорични: Грип не се кара на крак!

Човек рядко ходи на лекар и все по-рядко спира да работи, кара го на крак. Това обаче е много опасно. Освен, че човек застрашава собственото си здраве, той е заплаха за останалите, защото е силно заразен„, допълва държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Борислав Петров, Общество ОРГ

Print0

Коментари · 1

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • Avatar 29 дек. 2019 в 19:36

    Това е фалшива новина. Личната лекарка информира, че безплатните ваксини са само за хоспитализирани граждани над 65 години.

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!