Връщат ли се българите в България?

© Общество

Все повече висококвалифицирани хора започнаха да се връщат в България”. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на нов център на KBC Group във Варна на 4 октомври.

Това, че някои образовани и висококвалифицирани хора се връщат у нас наистина е чудесна новина. Но много ли са в действителност тези хора?

По данни на Евростат България е една от шестте европейски страни, в които броят на емигрантите надхвърля този на имигрантите. Останалите са Румъния, Хърватия, Литва, Латвия и Полша.

Проверка на Общество ОРГ показа, че според годишния доклад на НСИ 31 263 българи са емигрирали през 2018 г. Половината от тях са мъже на възраст между 20 и 39 години. Около 16 на 100 от тях са под 20-годишни

В същото време българите, които са се завърнали „у дома“ през 2018 г.  са 16 169.

Най-желаните дестинации за нашенци остават Германия и Великобритания. Както Общество ОРГ вече ви информира, въпреки вероятния Брекзит, над 100 000 българи, които работят в Обединеното кралство искат да останат на острова.

Силвия Николова в Лондон

Много от висококвалифицираните и оптимистично настроените завърнали се в страната българи обаче издържат едва няколко месеца

Като Силвия Николова. Тя е на 35. Завършила е езикова гимназия в България, след което бакалавърска и магистърска степен по финанси в Германия. Няколко години работи като финансист във Великобритания. Печели над 5 000 паунда на месец. Тя ни разказа, че завръщането й миналата пролет у нас няма нищо общо с Брекзит, просто животът в Лондон не й харесва. Силвия обаче няма да остане и в София. Намерила си е работа като финансист в Дания и след седмица заминава. Сигурно се питате защо?

Столицата на Дания – Копенхаген

 

Върнах се в София и кандидатствах на много места, в много български и международни компании. Почти отвсякъде ме извикаха на интервю, но ми предложиха работа само на две места. От едното ми предложиха непазарна, ниска за квалификацията ми заплата. От другото място искаха от мен да работя 6 дни в седмицата и по 12 часа на ден. И ме посъветваха да не забременявам скоро. От всякъде другаде ми заявиха, че съм прекалено квалифицирана за тях„, споделя ни с тъга Силвия.

Борислав Петров, Общество ОРГ
Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!