ВСС прие оставката на Цацаров. Гешев става главен прокурор до дни

Висш съдебен съвет - табела © Общество

Висшият съдебен съвет (ВСС) прие оставката на вече бившия главен прокурор – Сотир Цацаров с пълно мнозинство от 20 гласа „ЗА“ и без отрицателен вот.

Така остава само президентът да подпише указът за неговото освобождаване от длъжност, а след това този указ да бъде обнародван в държавен вестник.

Очаква се в сряда следващата седмица Иван Гешев официално да встъпи в длъжност като главен прокурор.

Ако Цацаров не беше се оттеглил от поста това трябваше да се случи на 10 януари през следващата година.

Припомняме, че вчера той подаде своята оставка след като беше избран в Народното събрание със 165 гласа за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Целта е всеки от вече избраните за ръководители на конкретните звена да застане на отредения му пост и да започне работата си.

След гласуваната оставка на Цацаров, председателстващият ВСС – Боян Магдаличнев обяви, че е участвал в избора на няколко главни прокурори, но никога не е усещал такова напрежение както с избора на Гешев:

„Никога не е имало такова напрежение като при избора на Гешев сега. Така или иначе процедурата е разписана в закона, но все пак продължи доста дълго с много противоречиви нагласи. Стартът му няма да бъде никак лесен. Надявам се, че г-н Гешев ще започне да прилага на практика концепцията с всички нейни основни моменти, които той представи пред ВСС и пред обществеността“, заяви Магдалинчев.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!