За какво още ще отговаря Мария Габриел в Европейския парламент?

Освен "иновации и младеж", българката Мария Габриел поема и ресорите култура и образование в Европейския парламент. © Общество

Бъдещите задачи на еврокомисаря Мария Габриел ще се увеличат

Новината съобщи новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Мария Габриел ще отговаря за иновации, изследвания, образование, култура и младеж. Първоначалната идея беше българката да бъде еврокомисар по младежта и иновациите. В отговорностите на Габриел обаче са включинеи и въпросите на културата, образованието и спорта.

По-късно през днешния ден Европейският парламент (ЕП) ще гласува състава на новата Европейска комисия (ЕК).

Припомняме, че миналата седмица избраха Мария Габриел за първи вицепрезидент на Европейската народна партия (ЕНП). Президент пък стана досегашният президент на Европейския съвет Доналд Туск.

Българката е комисар за цифровата икономика и общество от юли 2017 г. Под нейно ръководство, цифровият единен пазар на Европейската комисия вече е реалност. Тя създаде и първата пан-европейска програма „Цифрова Европа“ с бюджет от 9,2 милиарда евро.

Българският комисар е автор на инициативата за безплатен безжичен интернет за общините в Европа „WIFI4EU“  и създава първата Цифрова програма на ЕС за Западните Балкани. Благодарение на това от юли 2019 г. са намалени драстично таксите за роуминг между шестте балкански държави.

Мария Габриел е един от най-харесваните евродепутати. Два пъти тя е избирана за Евродепутат на годината. Първият път е през 2013 г. в категория „Равенство между половете“. Вторият е през 2016 г. в категория „Развитие“.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!