Задава ли се нова криза с боклука в София?

Заринати от боклук контейнери в София © Общество

Десетки сигнали за непочистени от седмици контейнери за смет получихме на редакционната ни поща в периода на изминалите две седмици.

Снимките, които наши читатели ни изпращат, подсказват за сякаш назряваща нова криза с боклука в София.

„Този филм вече сме го гледали“

Жителите на София помнят зимата на 2009 г., когато в поредица от над 10 дни в града не се чистеха отпадъци, докато столицата затъваше в боклуци и беше изправена пред бедствено положение заради недоразумения между Столичната администрация и фирмите, които се грижеха за почистването тогава (една от тях – „Новера“, отказа да чисти София напълно за 7 дни.

„Не бихме могли и не би трябвало да чакаме нещата да продължат да се влошават и да се стигне след затоплянето до реална заплаха за живота на хората и за здравето им по-точно. Хората не ги интересува, че СО по закон има задължението да организира този процес по един нормален вид, така че София да не е най-зарината с боклуци и да няма вида на най-мръсната столица в Европа“, каза Сергей Станишев през същата година (по времето когато той е (министър-председател).

„Приемам решението на Министерския съвет като нетрадиционен начин да ни поощри и да ни даде пари, градът да стане по-чист и по-приятен за столичани“, му отговаря тогавашния кмет на столицата (който сега е в ролята на премиер) Бойко Борисов. Малко след това самият той признава, че в София не е чистено от 7 дни.

Положението с боклука в столицата днес

Незнайно защо в последните дни на последната година от изтичащия договор между Столична община (СО) и фирмите, които почистват София, положението в града отново е подобно. Смело можем да се кажем, че „никак не е розово“. Наша проверка в крайните квартали на града показа, че отново София е зарината с боклук, като около контейнерите за смет е пълно с отпадъци. Обикновено това се получава при определени искания на сметопочистващите фирми с които от СО не са съгласни (като способ за рекет).

Ето и фирмите, които почистват София в момента в различните квартали:

С изключение на ЧИСТОТА – ИСКЪР” ЕООД, която е собственост на СО, останалите фирми са частни.

В консорциума „Титан София Център 1“ влизат „Титан-БКС“ на Димитър Борисов и Иво Иванов, които държат 60%. Останалите са на „Търговски център Тракия“, който се управлява от Георги и Кирил Домусчиеви.

Консорциумът „Титан София Център 1“ отговаря за две зони. В първа зона влизат столичните райони „Средец“, „Лозенец“ и „Студентски“, които се чистят срещу 40 млн. лв. без ДДС. В седма зона са районите „Възраждане“, „Оборище“ и „Триадица – център“ между булевардите „Витоша“, „Патриарх Евтимий“, „Христо Ботев“ и ул. „Позитано“, които се чистят за 26.6 млн. лв. без ДДС.

В другия консорциум – „Титан София Изток 1“ – участват две дружества. Едното е „Нелсън Чистота“, което държи 60%. То е част от холдинга „Титан“ на Димитър Борисов и Иво Иванов. Другият акционер е „Ай Ес Ви Трейд“, в което Веселин Трайков Танов държи 60%, а Слави Георгиев Димитров – 40%. Според регистъра ДАКСИ двамата са земеделски производители и се занимават с пчеларство. Танов има пчелина в село Трудовец, а Димитров – в село Безденица, Монтанско.

ДЗЗД „Титан София Изток 1“ чисти две зони. Във втора зона са районите „Искър“, „Панчарево“ и „Кремиковци“, за чието почистване общината плаща 38.3 млн. лв. без ДДС. Другата е пета зона с райони „Банкя“, „Връбница“ и „Нови искър“, които се почистват за 36.6 млн. лв. без ДДС.

Останалите 6 района са с чуждестранни инвеститори поне по документи и се „броят“ за фирми с дълъг опит в бранша.

Последно Стефан Софиянски даде боклука на Румен Гайтански – Вълка, но това може и отново да се случи

Като един от основните свои успехи по време на мандата си като кмет, настоящият премиер Бойко Борисов винаги е считал „разкарването“ на Вълка от боклука на столицата.

Тази година Столичната община обяви обществена поръчка на стойност 430 млн. лв. за почистването на София в следващите 5 години, за което Ви информирахме по-рано през годината.

В същата статия Ви споменахме още, че Румен Гайтански – Вълка кандидатства с две свои фирми – „Грийн партнърс“ и „Зауба“ за обслужването на 11 от районите. В момента официално дружествата на Гайтански нямат договори с общината, но работят в столицата чрез договори с други дружества. А отново кандидати са и братя Домусчиеви.

Информирахме Ви още ,че Българската банка за развитие отпусна 150 млн. лв. или 10% от приходите си за стартиране на бизнеса на Гайтански.

Дали в момента същият извива ръцете на Столична община, които все още не са избрали кой да чисти София в следващите 5 години не е ясно. Ясно е обаче, че проблем има. Нищо, че до момента от СО не признават да има такъв. Докога положението ще е такова? Екипът ни ще потърси информация от отговорните инстутции и ще Ви съобщи в следващата статия по темата.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!