Сигнал за бомба прекъсна изслушването на Гешев във ВСС, протест блокира Орлов Мост (ОБНОВЕНА) (НА ЖИВО)

Иван Гешев © Общество

Сигнал за бомба прекъсна процедурата по изслушването на единствената кандидатура за главен прокурор на България – Иван Гешев във ВСС. Той е подаден на секретарят на съвета на арабски език, като мъжът е заявил, че до 30 минути в сграда ще избухне бомба.

Въпреки това заради мерките за контрол в сградата магистратите решиха, че няма основания да се притесняват и стигнаха до гласуване – дали да отложат заседанието или да продължат. 23- ма или всички гласуваха „ЗА“ продължаването, като единствения член, който беше против в хода на дискусиите около гласуването, в крайна сметка също гласува „ЗА“.

В същото време протестиращи, които не бяха допуснати да изразят гражданското си недоволство пред сградата на ВСС, където има протест в подкрепа на кандидатурата на Гешев затвориха Орлов Мост с жива верига.

Там се пропускат само линейките, като движението е спряно по бул.Цариградско шосе включително за градския транспорт. Последният е блокиран и по канала на бул. Евлоги и Христо Георгиеви след Националния стадион посока бул. Цариградско шосе.

Затворено е й движението на кръстовището до Халите. Там също се провежда протест против кандидатурата на Гешев организиран от гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“, които организираха почти всички протести срещу Гешев пред Съдебната палата към момента.

Процедурата започна около 10:00ч. Тя се случва по-малко от 12 часа след като снощи повече от 1-2 хиляди души се събраха на протест пред Съдебната палата в марш до бившия партиен дом, изказвайки своето гражданско недоволство спрямо избирането на главен прокурор с една кандидатура, както й против самата кандидатура.

Днес е финалното изслушване на Гешев пред ВСС. След предстои й финалното гласуване и встъпването му в длъжност. Днес възможност да зададат въпроси към него имат всички неправителствени организации и професионални лица в правната сфера. Заседанието на ВСС няма лимит от време. В залата са съдебния министър – Данаил Кирилов, който води процедурата, председателят на ВКС – Лозан Панов, сегашният главен прокурор – Сотир Цацаров и всички други членове на Висшия съдебен съвет.

Естествено против кандидатурата няма нищо – данните за неговите професионални качества са отлични, а самият той е любимецът на прокурорската колегия, твърдят от последната и ВСС.

Още подробности очаквайте по-късно в Общество. Можете да проследите процедурата по финалното изслушване на Иван Гешев за главен прокурор на България във ВСС от видеото НА ЖИВО по-долу:

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!