Започва спешен ремонт на пречиствателната станция в Перник, Борисов инспектира

Започва спешен ремонт на пречиствателната станция в Перник. © Общество

Най-тежкият период за перничани тепърва предстои

Спешният ремонт на пречиствателната станция в Перник се налага заради очакването на мътни води в язовир „Студена“. Причината е намалелият му обем и очакваното увеличаване на притока към водоема. Това съобщи тази сутрин министърът на икономиката Емил Караниколов.

Той допълни, че се върви към т.нар. мъртъв обем, до който язовирът може да се източва.

„Все още не сме в мъртъв обем, надявам се да не влезем“, каза той.

В момента водният обем на язовира е 2.6 млн. куб. м. Въпреки че има увеличаване на притока на води към язовира, от него все още се оттичат по-големи обеми, отколкото постъпват.

Според министър Караниколов най-тежкият период за жителите на Перник ще бъде в следващите 20 дни, а подобрение се очаква с топенето на снега в края на февруари.

Иначе, поредният проблем за прничани идва от това, че изградената през 1976 г. пречиствателна станция няма възможност в нея да се вливат мътни води. Регионалната екоинспекция излезе със становище, че водата вече е годна за битови нужди, но ако в пречиствателната станция започнат да влизат повече мътни води, което се очаква с топенето на снеговете, съоръжението ще губи много питейна вода.

Ремонтът на станцията трябва да приключи до 15 януари 2020 г.

Много неуредици има и с местното ВиК дружество. Част от тях са липсата на отчетност и неправилно замерване на количеството вода в язовира. Министърът на икономиката заяви, че до преди дни от дружеството подавали информация за обем на яз. „Студена“ от 4.5 млн. куб. м, а след замервания под контрола на държавата той се оказал 2.6 млн. куб. м. Вече били сложени уреди и датчици, които замерват точното количество, увери Караниколов.

Премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката Емил Караниколов са в Перник, за да проследят работата по изкопаването на водопоровода

„Ако погледнем последните 30 години – само в последните 4 Перник е управляван от ГЕРБ, а останалите 26 в града е управлявала БСП. И аз съм съгласен да търсим отговорност, но от всички. Да се види и как са приватизирани големите мощности на Перник“, написа в профила си във „Фейбсук“ премиерът.

Новият водопровод в Перник, който е извън проекта за воден цикъл на града, ще бъде 68 км, а изграждането му ще струва на държавата 1.8 млн. лв.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!