Заради кризата с водата правителството освободни областния управител на Перник

Правителството освободи Ирена Соколова от поста областен управител на Перник заради кризата с водата. © Общество

Ирена Соколова вече не е областен управител на Перник заради режима на водата

От 18 ноември град Перник е в невиждана водна криза. Казано иначе, хората имат вода само по 5 часа сутрин и по 5 следобед. Ирена Соколова беше управител от зимата на 2014 г. През пролетта на 2017 г. беше избрана за втори път.

Загубата на вода в Перник достига 75% и е сочена за една от причините за водния режим. Причина за смяната на областния управител със сигурност оибаче са и протестите на жителите на града. Протестиращите бяха много и поискаха оставката на Соколова.

Тя влезе в диалог с тях и демонстрира активност. Дори публично обяви, че проверки са открили неправомерно отклоняване на огромни водни количества от водосборния район на язовир „Студена“. Соколова обеща, че вече са набелязани мерки за запълването му. Думите и действията й обаче не спасиха поста й.

Какво знаем до момента?

Към днешна дата е известно, че в края на лятото и началото на есента, когато нивото на язовир „Студена“ е било ниско и е продължавало да пада, чак до октомври, не е намалено разрешеното количество. Тоест, то е останало 2.32 млн кубика месечно, колкото при почти пълен язовир.

Нещо повече – останало е и разрешението за „Стомана индъстри“ и „Топлофикация – Перник“ да ползват за работата си питейна вода, въпреки че имат алтернативни водоизточници за промишлени нужди.

Цели десет дни след като Перник вече беше на режим, от МОСВ съобщиха, че се ограничава използването на вода от важните за питейно-битово водоснабдяване язовири. Техният наличен обем е под 50%. „Студена“ е бил в това състояние още в края на лятото.

Петя Аврамова

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова обяви, че вече се прехвърля вода от Владайския канал към язовир „Студена“. Тя допълни, че на експертен съвет в министерство на екологията ще се обсъждат два варианта за осигуряване на допълнителни количества вода. Това са нови сондажи и използване на вода от карстови пещери. И за двете ще са нужни много средства.

Емил Костадинов

Новия областен управител на Перник се казва Емил Костадинов.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!