Токът, парното и топлата вода поскъпват от днес
Венера Върбанова

От днес – 1 юли, влизат в сила новите цени на тока, парното и топлата вода. Топлинната и електрическата енергия поскъпват с по-малко от предвиденото от Комисията за енергийно и водно регулиране, реши тя на заседанието си в понеделник, на което окончателно бяха утвърдени новите цени на тока и парното. Средно повишението ще е с 2.9 на сто за електроенергията при предварителни разчети за 3.5 на сто, а при топлоенергията ръстът ще е 3.53 процента при намерение за 4.5 на сто.

Натискът надолу при топлофикациите е обяснен с намалението на цената на природния газ с 0.6 на сто от 1 юли. Поскъпването обаче отразява неотчетените в цената на парното увеличение на цената на газа в предишните две тримесечия, когато поскъпването на суровината бе 3.51% от януари и 0.83 на сто – от април. За да не създават затруднения на клиентите през зимата тези увеличения не бяха отразени в цените на топлофикациите и сега това се прави, за да не работят на загуба тези дружества.

За тока само се посочва, че е приложена методиката за ценообразуване. Реално орязаното повишение на неговата цена е вместено в размера на средногодишната инфлация, която за 2018 г. е 2.8 на сто.

Най-голямо е повишението на цената на електроенергията на ЕВН в Югоизточна България, където клиентите ще плащат с 2.97 на сто по-високи сметки, но планираното увеличение беше 3.59 на сто. Сметките на ЧЕЗ в Западна България ще се увеличат с 2.9 на сто при намерение за 3.46 процента. Най-малко ще е поскъпването за потребителите на “Енерго-Про” в Североизточна България, където одобреният ръст е 2.8% при първоначални сметки за ръст от 3.38 на сто.

При топлинната енергия поскъпването е сведено в границите на 1.69 и 9.93 на сто или средно с 3.53%. Предишните намерения бяха за ръст между 1.77 и 17.53 процента, но отражението на намалението на цената на газа, която формира 60-70 процента от стойността на топлинната енергия води до преизчислените тарифи. Средно със 17.64 поскъпва произвежданата по комбиниран начин електроенергия от топлофикациите.

За клиентите на “Топлофикация София“ цената на топлинни услуги нараства с 3.06%, за потребителите в Пловдив – с 7.40 %, в Плевен – с 6.03%, в Бургас – с 7.36 %, във Варна – с 1.90 %, във Велико Търново – с 6.62 %. След направените преизчисления КЕВР намали значително първоначално предвиденото увеличение за потребителите на „Топлофикация Разград“ – от 17.53% то става 8.59%. Съществена е корекцията на цената на услугите и за абонатите на “Топлофикация Враца” – вместо предвидено увеличение от 7.52% ръстът е 3.84 %. За клиентите на парното в Габрово поскъпването е сведено до 9.93% вместо планираните 12.53 на сто.

Междувременно от днес всички пенсии нарастват с 5,7%. За тези увеличения са заложени общо 277 милиона лева допълнителни разходи, като изплащането от НОИ ще започне на 8 юли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.

Може също да харесате

Борисов се срещна с генералния секретар на "Репортери без граници"

Премиерът се срещна днес с генералния директор на “Репортери без граници” –…

Увеличение на цените на стоките и услугите у нас при въвеждане на тол системата със сегашните тарифи

Скок в цената на хляба с около 1-2 стотинки, увеличение на другите…

Отпада ограничението за финансиране само на сгради с до 35 самостоятелни обекта

Жилищни сгради с над 35 самостоятелни обекта в 28-те малки общини също…

По-висок данък за старите и за мощните автомобили, предложи Фандъкова

По-висок данък за колите в столицата според тяхната мощност, година на производство…

Депутатите гласуваха назначаването на Валери Симеонов за зам..-председател на НС

Днес парламентарния работген ден започна със стабилен кворум и по дневен ред.…

Радикална промяна в бюджет 2020: Забранява се работата на пенсионери на държавна длъжност

Както по-рано днес Ви информирахме  и показахме бюджет 2020, той породи различни коментари,…

Синдикатите настояват за среща с Борисов заради промените с болничните

Синдикатите от КНСБ и КТ “Подкрепа” заявиха, че ще организират сериозни протести…