Зоран Заев подаде оставка и вече не е премиер на Северна Македония

Зоран Заев подаде оставка от поста министър-председател на Северна Македония. © Общество

През октомври 2019 г. Заев обяви, че страната ще проведе предсрочни парламентарни избори

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев подаде оставка пред парламента в Скопие. Начело на служебния кабинет ще застане досегашният министър на вътрешните работи Оливер Спасовски.

До полунощ тази вечер ще бъде гласуван и пълният състав на служебното правителство

Служебният кабинет ще управлява Северна Македония в рамките на 100 дни до предсрочните избори. Те ще се проведат на 12 април.

Как се стигна дотук?

През месец октомври 2019 г. премиерът Зоран Заевски поиска предсрочни избори. Действието му не беше случайно. То дойде, след като преговорите за присъединяването на страната към ЕС бяха блокирани. Дни преди това европейските лидери не можаха да се договорят за общо решение за кандидатите за членство Северна Македония и Албания. Това бе второто отлагане на започването на преговорния процес за малко повече от година време.

Основен „виновник“ за блокирането на преговорите ози път беше френският президент Еманюел Макрон. Той заяви, че Скопие и Тирана се нуждаят от допълнителни реформи преди преговорите за присъединяване в Евросъюза да продължат.

Част от европейските лидери послушаха Макрон. След това САЩ изразиха мнение, че допускат „историческа грешка“.

България обаче по никакъв начин не е допринесла за спирането на северномакедонските преговори. Дори напротив, още през септември миналата година премиерът Бойко Борисов заяви, че „ако спрем Северна Македония по пътя й към ЕС, това би било записано в историята“.

Общество ОРГ

Print0

Коментари 0

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

forum Няма коментари. Напиши първият!

Абонирай се и получавай най-интересните разкрития по имейл всеки ден!